
Onze rassen
We telen een achttal kersenrassen, waaronder Bellise, Samba, Folfer, Canada Giant, Satin en Karina. Op die manier hebben we 6 à 7 weken kersen. De belangrijkste twee kersenrassen zijn echter Regina en Kordia. Van deze beide is Kordia toch de onbetwiste koningin: mooie, donkere, dikke kersen met dieprood sap en vol smaak hangen aan heel lange frisgroene stelen op de boom. Het is wel een uitdagend ras: de takken verkalen heel snel en de bloesems zijn zeer gevoelig voor lentenachtvorst. Daarom vind je deze kers voornamelijk in onze streken terug: meer zuidelijk is het te warm voor dit ras, meer noordelijk en oostelijk is er teveel kans op zware nachtvorst tijdens de bloei.
We telen voornamelijk één aardbeienras, Sonata, dat eruit springt door zijn smaak en aantrekkelijk uiterlijk. Van pruimen hebben we Opal, Toptaste, Haganta, Topend en presenta. Daarnaast hebben we een klein aantal appelbomen van de rassen Golden Delicious en Marnica.

Haspengouw, ons terroir
Het is niet voor niets dat ongeveer 7000 jaar geleden de eerste landbouwers in onze streken zich vooral vestigden op de vruchtbare leemgronden van Haspengouw. Die akkers leken als het ware gemaakt om vruchten te telen. En nu, 7 millennia later, is dat nog steeds het geval: een dikke bouwlaag met een hoog humusgehalte, goede afwatering in combinatie met het lang kunnen vasthouden van net voldoende vocht, een gunstige zuurtegraad, net voldoende glooiend landschap en dat in combinatie met een vrij gunstig klimaat. In ons terroir is alles voorhanden om sappige, lekkere vruchten te kweken. Dat zorgt er ook voor dat er in deze streek een lange traditie is van fruitteelt en dus een grote aanwezigheid van expertise.
